Zbožíznalství OBCHODNÍK

 

 

 

1. ročník

 

 

pracovní listy a texty

 

 

1.                         Hodnocení zboží podle jeho vlastností - pracovní list

2.                         Hodnocení zboží podle jeho vlastností - spotřebitelská hodnota, jakost - pracovní list

3.                         Jakost výrobků - text

4.                         Jakostní značky - ekologické - pracovní list

5.                         Klasa A - vzor - úkol

6.                         Ochranné známky EU - pracovní list

7.                         Ochranné známky EU - text

8.                         Řízení jakosti v ČR - schema

9.                         Řízení jakosti v ČR - text

10.                 Metrologie - pracovní list

11.                 Normalizace, zkušebnictví, inspekce - pracovní list

12.                 Pravomoci inspekčních orgánů - schéma - text

13.                 Pravomoci inspekčních orgánů - text

14.                 Úloha státu, výroby, obchodu a spotřebitele v oblasti jakosti - zákon 22/97 Sb - pracovní list

15.                 Certifikace

16.                 Pojmy spojené s certifikací - text a schéma

17.                 HACCP - pracovní list

18.                 HACCP a stručná certifikace - pracovní list

19.                 Rizika v oběhu zboží - příčiny škod

20.                 MM - škodlivé vlivy - rozdělení

21.                 MM - fyzikální vlivy - rozdělení

22.                 MM - chemické vlivy  

23.                 MM - biologické vlivy - rozdělení

24.                 MM - biologické vlivy - mikroorganismy

25.                 Obrázky hmyzu - pracovní list

26.                 Obaly - TETRA a PET, novinky obalové techniky - text

27.                 Obaly - materiály a funkce obalů - text

28.                 Obaly - druhy obalů - text

29.                 Obaly - zákon o obalech, značky na obalech, značení materiálového složení

30.                 Obaly - biodegradovatelné - pracovní list

31.                 Obaly - zákon o obalech, EKOKOM - pracovní list

32.                 Obaly - značky na obalech - pracovní list

33.                 Drahé kovy - úvod - pracovní list

34.                 Drahé kovy - text

35.                 Drahé kovy - zušlechťovací techniky - pracovní list

36.                 Drahé kovy - zboží z drahých kovů - text

37.                 Drahé kameny - základní pojmy - pracovní list

38.                 Drahé kameny - úpravy, imitace - pracovní list

39.                 Drahé kameny - broušení, zasazování, oceňování - pracovní list

40.                 Drahé kameny - základní pojmy - text

41.                 Drahé kameny - přehled organických kamenů - text

42.                 Drahé kameny - přehled anorganických kamenů - text

 

 

 

 základní pojmy pro jednotlivá témata

 

 

 

1.                        Pojmy pro téma - užitné vlastnosti, jakost

2.                        Pojmy pro téma - řízení jakosti v ČR

3.                        Pojmy pro téma - úloha obchodu, výroby a spotřebitele v oblasti jakosti

4.                        Pojmy pro téma - certifikace

5.                        Řízení jakosti - prezentace MAT

6.                        Škodlivé vlivy - prezentace - zkoušení

7.                        Otázky pro téma - druhy obalů, obalové materiály

8.                        Obaly - ochrana zboží obalem - prezentace MAT

9.                        Otázky pro téma - drahé kovy

10.               Drahé kovy - vysvětlete mýty - prezentace na zkoušení

11.               Drahé kovy - prezentace MAT

12.               Otázky pro téma - drahé kameny

13.               Drahé kameny - prezentace MAT

14.               Drahé kameny - vysvětlete mýty - prezentace na zkoušení

 

 

 

 

 

2. ročník se ZZ

 

 

 

 

pracovní listy a texty

 

 

 

 

1.                             Nábytek - materiály - text

2.                             Nábytek - druhy - text

3.                             Nábytek kancelářský - text

4.                             Užitné vlastnosti potravin - text

5.                             Novela zákona o potravinách

6.                             Novela zákona o potravinách - nebalené potraviny

7.                             Zákon o potravinách, komoditní vyhlášky a novela 2015

8.                             Složení poživatin - pracovní list

9.                             Konzervace - pracovní list

10.                    Konzervace - text

11.                    Obiloviny - pracovní list ZZ

12.                    Cereálie - text - MAT

13.                    Mlýnské výrobky - pracovní list ZZ

14.                    Mlýnské zpracování obilovin - text MAT

15.                    Těstoviny - pracovní list

16.                    Těstoviny - schéma

17.                    Pekařské výrobky - rozdělení - pracovní list

18.                    Pekařské výrobky - značení dle zákona - pracovní list

19.                    Pekařské výrobky - schéma

20.                    Cukrářské výrobky - pracovní list

21.                    Med - pracovní list

22.                    Škroby - pracovní list

23.                    Ovoce - základní pojmy - pracovní list

24.                    Ovoce konzervované - pracovní list

25.                    Ovoce exotické - pracovní list

26.                    Ovoce exotické - přehled plodu - pracovní list

27.                    Ovoce tuzemské - pracovní list

28.                    Zelenina - pracovní list

29.                    Zelenina - košťálová a listová - text

30.                    Zelenina - brambory a houby - pracovní list

31.                    Zelenina konzervovaná - pracovní list

32.                    Káva - text MAT

33.                    Káva - pracovní list ZZ

34.                    Čaj - pracovní list ZZ

35.                    Čaj - rozdělení podle způsobu výroby - pracovní list

36.                    Čaj - text MAT

37.                    Kávoviny a kakao - pracovní list

38.                    Čokoláda a čokoládové cukrovinky

39.                    Nečokoládové cukrovinky

40.                    Sůl - pracovní list

41.                    Sůl - text

42.                    Koření - pracovní list

43.                    Ocet - pracovní list

44.                    Hořčice - pracovní list

45.                    Vejce - pracovní list

46.                    Vejce - značení - příloha

47.                    Víno - pracovní list

48.                    Víno - text

49.                    Pivo - pracovní list

50.                    Nealkoholické nápoje - pracovní list

51.                    Nealkoholické nápoje - text

52.                    Limonády a ovocné nápoje - pracovní list

53.                    Lihoviny

54.                    Maso jatečních zvířat

55.                    Maso - druhy steaků

56.                    Maso - drůbež

57.                    Maso - ryby

58.                    Masné výrobky

59.                    Masné výrobky - šunka

60.                    Mléko a mléčné výrobky

61.                    Sýry - výroba a rozdělení

62.                    Sýry - přehled podle způsobu výroby

63.                    Sýry - pracovní list - film

64.                    Luštěniny

 

 

 

 

Obrazové přílohy na zkoušení - pro jednotlivá témata  

 


1.                         Nábytek - zkoušení

2.                         Konzervace - zkoušení

3.                         Obiloviny - zkoušení

4.                         Mlýnské výrobky - zkoušení

5.                         Cereálie a cereální výrobky - MAT

6.                         Těstoviny - zkoušení

7.                         Pekárenské výrobky - zkoušení

8.                         Pekárenské výrobky - značení - zkoušení

9.                         Pekárenské výrobky - značení - úkol č.7

10.                Med - zkoušení

11.                Škroby- zkoušení

12.                Ovoce - zkoušení

13.                Zelenina - zkoušení

14.                Čaj - MAT

15.                Káva - MAT

16.                Ocet - zkoušení

17.                Hořčice - zkoušení

18.                Vejce - zkoušení

19.                Révová vína - MAT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. ročník

 

 

 

 

pracovní listy a texty

 

 

 

1.                             Složení poživatin - pracovní list

2.                             Užitné vlastnosti potravin - text

3.                             Komoditní vyhlášky k zákonu o potravinách

4.                             Zdravotní nezávadnost - bezpečnost potravin

5.                             Zdravotní nezávadnost - RASFF

6.                             Zdravotní nezávadnost - kontaminanty a aditiva

7.                             Úkol - kontaminanty - hlášení RASFF

8.                             Zdravotní nezávadnost - biologické příčiny

9.                             Živiny - bílkoviny

10.                    Živiny - tuky

11.                    Živiny - sacharidy

12.                    Živiny - vitamíny, minerální látky

13.                    Nové směry ve výživě

14.                    Bio potraviny

15.                    Funkční potraviny

16.                    GMO

17.                    Fair Trade produkty

18.                    Konzervace potravin

19.                    Minerální potraviny - sůl

20.                    Rostlinné potraviny - cereálie

21.                    Rostlinné potraviny - mlýnské zpracování obilovin

22.                    Glykemický index

23.                    Káva - text - plná verze

24.                    Káva - pracovní list - stručná verze

25.                    Čaj - rozdělení podle způsobu výroby - pracovní list

26.                    Čaj - text

27.                    Víno - text

28.                    Ovoce - základní pojmy - pracovní list

29.                    Ovoce konzervované - pracovní list

30.                    Ovoce exotické - pracovní list

31.                    Ovoce exotické - přehled plodu - pracovní list

32.                    Ovoce tuzemské - pracovní list

33.                    Zelenina - pracovní list

34.                    Zelenina - košťálová a listová - text

35.                    Zelenina - brambory a houby - pracovní list

36.                    Zelenina konzervovaná - pracovní list

37.                    Koření - pracovní list

38.                    Mléko a mléčné výrobky - text

39.                    Mléko a mléčné výrobky - pracovní list

40.                    Sýry - výroba - text

41.                    Sýry - výroba - pracovní list

42.                    Přehled sýrů podle způsobu výroby - text

43.                    Nealkoholické nápoje - text

 

 

 

 

 

základní pojmy pro jednotlivá témata

 

 

 

1.                      Pojmy pro téma - složení poživatin, užitné vlastnosti poživatin

2.                      Pojmy pro téma - bezpečnost potravin - EFSA, RASFF, CAC

3.                      Pojmy pro téma - zdravotní nezávadnost potravin - kontaminanty, aditiva

4.                      Otázky pro téma - minerální potraviny - sůl

5.                      Otázky pro téma - rostlinné potraviny - cereálie

6.                      Otázky pro téma - rostlinné potraviny - cereálie, celiakie, lepek

7.                      Otázky pro téma - mlýnské zpracování obilovin

8.                      Otázky pro téma - káva

9.                      Otázky pro téma - čaj

10.              Otázky pro téma - víno

 

 

 

 

 

 

 

3. ročník se ZZ

 

 

 

 

pracovní listy a texty

 

 

 

 

1.                      Příloha - stavba obuvi

2.                      Obuv - střihy, účel použití, výroba - pracovní list

3.                      Obuv - materiály na výrobu, zdravotní požadavky - pracovní list

4.                      Obuv - číslování a hodnocení - pracovní list

5.                      Obuv - péče o obuv - pracovní list

6.                      Obuv - dětská obuv - příloha

7.                      Obuvnický kód ČR - zkrácený - příloha

8.                      Kožená galanterie - kufry a kufříky - pracovní list

9.                      Kožená galanterie - peněženky, kabelky, aktovky - pracovní list

10.              Textilní vlákna - pracovní list

11.              Textilní vlákna a příze - prezentace - MAT

12.              Příze - pracovní list

13.              Příze - text

14.              Tkaniny - pracovní list

15.              Tkaniny - text

16.              Tkaniny - zušlechťovací procesy - pracovní list

17.              Netkané textilie

18.              Pleteniny - pracovní list

19.              Punčochové zboží - pracovní list

20.              Textilní sortiment - rozdělení a údržba - pracovní list

21.              Jak správně pečovat o textil - příloha

22.              Oděvní konfekce - pracovní list

23.              Kusový textil - pracovní list

24.              Typy límců - příloha

25.              Textilní galanterie - tvrdá - pracovní list

26.              Textilní galanterie - měkká - pracovní list

27.              Kloboučnické zboží - pracovní list

28.              Kožešinové výrobky - pracovní list

29.              Koberce - pracovní list

30.              Koberce - text

31.              Bytový textil - ložní prádlo - pracovní list

32.              Bytový textil - stolní a koupelnový - pracovní list

33.              Podlahové krytiny - pracovní list

34.              Kosmetika - úvod - pracovní list

35.              Kosmetika - pojmy, suroviny - text

36.              Kosmetika - pečující - pracovní list

37.              Kosmetika - ochranná - pracovní list

38.              Kosmetika - dekorativní - pracovní list

39.              Voňavkářské zboží - pracovní list

40.              Prací prostředky - pracovní list

41.              Prací prostředky - příloha na vyplnění

42.              Mýdla - pracovní list

43.              Čisticí prostředky - pracovní list

44.              Hnojiva - pracovní list

45.              Hnojiva - text

46.              Pesticidy - pracovní list

47.              Pesticidy - text

48.              Nátěrové hmoty - pojmy a značení - pracovní list

49.              Nátěrové hmoty - sortiment - pracovní list

50.              Kartáčnické zboží - pracovní list

51.              Zdravotnické zboží - pracovní list

52.              Drogistická galanterie - pracovní list

53.              Elektrotechnické předpisy a značky

54.              Elektroinstalační materiál

55.              Elektroinstalační materiál - jističe a pojistky

56.              Články primární a sekundární

57.              Světelné zdroje

58.              Svítidla

59.              Domácí spotřebiče s elektromotory

60.              Mikrovlnné trouby

61.              Sporáky a varné desky

62.              Malé tepelné spotřebiče

63.              Žehličky

64.              Spotřební elektronika - televizní přijímače

65.              Spotřební elektronika - rozhlasové přijímače

66.              Plastové zboží

67.              Sklo

68.              Keramika

69.              Kovové nádobí - ZZ

70.              Kovové nádobí - MAT

71.              Nožířské zboží - ZZ

72.              Nožířské zboží - MAT

73.              Příbory

74.              Kamna

75.              Výrobky hutnické prvovýroby a druhovýroby

76.              Hračky - ZZ

77.              Hračky - MAT

78.              Zákonné požadavky na hračky

79.              Papír - ZZ

80.              Papír - historie a výroba - MAT

81.              Papír - základní papírenské výrobky - MAT

82.              Psací potřeby - ZZ

83.              Psací potřeby - pera a popisovače - MAT

84.              Psací potřeby - tužky - MAT

85.              Školní a kancelářské potřeby

86.              Sportovní potřeby pro zimní sporty

87.              Sportovní potřeby pro letní sporty

88.              Sportovní potřeby - lyže sjezdové

89.              Sportovní potřeby - lyže běžecké

90.              Sportovní potřeby - cyklistika

91.              Sportovní potřeby - kolečkové brusle

92.              Kočárky

93.              Bižuterie

 

 

 

 

 

Obrazové přílohy na zkoušení - pro jednotlivá témata
 

 

 

 

 

 


1.                      Obuv - MAT

2.                      Koberce a podlahové textilie - MAT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. ročník

 

 

 

 

pracovní listy a texty

 

 

 

1.                      Obuv - materiály na výrobu, zdravotní požadavky - pracovní list

2.                      Obuv - péče o obuv - pracovní list

3.                      Obuv - rozdělení - pracovní list

4.                      Obuv - číslování a hodnocení - pracovní list

5.                      Příloha - stavba obuvi

6.                      Příloha - střihy obuvi

7.                      Příloha - značení materiálů na výrobu obuvi

8.                      Příloha - vady nohou a korekční pomůcky

9.                      Příloha - dětská obuv

10.              Příloha - reklamace obuvi

11.              Příloha - obuvnický kód ČR - zkrácený

12.              Kožená galanterie - kufry a kufříky - pracovní list

13.              Kožená galanterie - peněženky, kabelky, aktovky - pracovní list

14.              Textilní vlákna - rozdělení a rozpoznávání

15.              Rostlinná vlákna - text

16.              Živočišná vlákna - text

17.              Chemická vlákna - hutnická (anorganická) - text

18.              Chemická vlákna - text

19.              Příze - stručná verze - text

20.              Příze - podrobná verze - text

21.              Pleteniny - text

22.              Punčochové zboží - text

23.              Netkané textilie - text

24.              Tkaniny - text

25.              Tkaniny - denim - udržitelný rozvoj v textilním průmyslu - prezentace

26.              Koberce - pracovní list

27.              Koberce - text

28.              Bytový textil - ložní prádlo, přikrývky - pracovní list

29.              Bytový textil - koupelnový a stolní - pracovní list

30.              Podlahové krytiny - pracovní list

31.              Voňavkářské zboží - pracovní list

32.              Kosmetika - úvod - pracovní list

33.              Kosmetika - základní pojmy a suroviny - text

34.              Kosmetika ochranná - pracovní list

35.              Kosmetika pečující - pracovní list

36.              Kosmetika dekorativní - pracovní list

37.              Prací prostředky - pracovní list

 

 

 

 

 

základní pojmy pro jednotlivá témata

 

 

 

1.                      Pojmy pro téma - obuv

2.                      Pojmy pro téma - textilní vlákna

3.                      Otázky pro písemku chemická vlákna

4.                      Pojmy pro téma - příze

5.                      Pojmy pro téma - netkané textilie

6.                      Pojmy pro téma - tkaniny, HITECH tkaniny

7.                      Pojmy pro téma - koberce

8.                       

 

 

 

4. ročník

 

 

 

 

pracovní listy a texty

 

 

 

1.                    Papír - výroba - text

2.                    Papírenské výrobky - text

3.                    Papír a papírenské výrobky - pracovní list

4.                    Psací potřeby - pera a popisovače - text

5.                    Psací potřeby - tužky - text

6.                    Hračky - text

7.                    Hračky - zákonné požadavky na výrobky - text

8.                    Hračky - text ZZ

9.                    Nábytek - materiály

10.           Nábytek - rozdělení

11.           Nábytek - kancelářský a dětský

12.           Nádobí - text

13.           Nádobí - text ZZ

14.           Nožířské zboží - text ZZ

15.           Nožířské zboží - text

16.           Příbory - text

17.           Sklo - text

18.           Sklo - pracovní list

19.           Sklo - přehled pojmů

20.           Keramika - text

21.           Keramika - pracovní list

22.           Vysavače - text

23.           Vysavače - text 2016

24.           Pračky - text

25.           Pračky - text 2016

26.           Sušičky - text

27.           Sušičky - text 2016

28.           Chladničky - text

29.           Chladničky - text 2016

30.           Mikrovlnné trouby - text

 

Základní pojmy a obrazové přílohy na zkoušení - pro jednotlivá témata
 

 

 


1.                    Sklo - MAT - obrazová prezentace

2.                    Keramika - MAT - obrazová prezentace